Istanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar’ın (ISAC) Kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Türkiye’de  algılayıcı cihazlar konusunda, profesyonel ekibiyle beraber  sektöründeki en önemli firmalardan biri olmayı başarmıştır.

İletişim

Şerifali Mah. Emin Sk. No: 51/5 Ümraniye / İSTANBUL

bilgi@isac.com.tr

0216 520 31 50

0216 520 31 80

SENSÖR

Panasonic Sensör

Sensör teknolojisi, günümüzde pek çok alanda sıkça kullanılmaktadır. İhtiyaca göre farklı özelliklere sahip sensör çeşitleri varlık göstermektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sensör çeşitlerinde de dikkat çeken nitelikte sensör çeşitliliği ortaya çıkmaktadır. Sensör denildiğinde ise ilk akla gelen markalar arasında Panasonic öne çıkmaktadır. Bu bakımdan Panasonic sensör çeşitleri en sık kullanımı söz konusu olan seçenekler arasında yerini almaktadır.

İngilizcede “sense” kelimesinin Türkçe karşılığı ise algılamak ve hissetmek şeklindedir. Sensör kelimesi ise anlam olarak, algılayıcı demektir. Bu kelime ise algılamak, hissetmek sözcüklerinden türetilmiş durumdadır. Bu noktada en gelişmiş özelliklere sahip durumda olan sensör markaları arasında Panasonic Sensör dikkat çekmektedir.

Sensör Nasıl Çalışır?

Sensör adı verilen aygıt fiziksel bir giriş hareketini veya bilgisini çıkış hareketine çeviren bir cihaz olma özelliği taşımaktadır. Almış olduğu sinyalleri, enerji alanından elektrik alanına dönüştürme noktasında rol üstlenen bir cihaz olma özelliği taşımaktadır.

Ortamların barındırdıkları koşullarda ve başka bir cihazın durumunda algılanan bütün bilgileri başka cihaza kaydını gerçekleştiren ve ileten bir cihaz olma özelliği barındırmaktadır. Gelişim gösteren olaylardaki veya miktarlardaki değişimleri hissederek tespitini yapıp çıkış veren bir cihaz olma niteliği barındırır.

Optik sinyalleri ve elektrik tespiti yapmak ve bunlara yanıt vermek için kullanımı söz konusu olan bir cihazdır. Sensör adı verilen bu cihazın algıladığı nem, ısı, ışık, hareket, basınç veya çok çeşitliliğe sahip durumda olan başka çevresel olaydan etkilenir. Çıkış bilgisi, genel olarak insan tarafından ekrana aktarılabilir, okunabilir, okuma veya işleme için bir ağ üzerinden elektronik olarak iletimi gerçekleştirilen bir sinyal türüdür.

Panasonic sensörler geniş bir IO-Link ürün portföyüne sahiptir. 

Sensör Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde büyük öneme sahip olan sensörlerin çok fazla çeşitliliğinin varlığı söz konusudur. Bu sensör çeşitleri arasında:

Ultrasonik Sensörler

– Dokunma Sensörü

– Sıcaklık Sensörü

– İnfraret (IR) Sensörü

– Yaklaşım Sensörü

Sensörler endüstrideki algılama ve veri toplamanın en önemli bileşenlerinden biridir.

Sensör Kullanım Alanları Hakkında Bilgi

– Ultrasonik Sensörler: Bu sensör çeşitleri bir nesnenin varlığını, mesafesini ve hızını ölçmek için kullanılmakta olan temassız cihazlardır. Ses dalgasının niteliği doğrultusunda nesnenin hızının ölçümü yapılır. Ultrasonik sensörler, oto yıkama ve otomotiv montajı için kullanılmaktadır.

– Dokunma Sensörü: Bu tipteki sensörler dokunma yoluyla aktif hale gelen sensörlerdir. Dokunma sensörleri su tesislerinde, ev aletlerinde ve elektronik cihazlarda çok sık olarak kullanılmaktadır.

– Sıcaklık Sensörü: Farklı sebeplerden dolayı en fazla ölçülen çevresel faktörlerden birisi de sıcaklık olmaktadır. Direnç sıcaklık detektörleri (RTD’ler), Termokupl, Termistörler, yarı iletken sıcaklık sensörleri, yarı iletken sıcaklık sensörleri gibi farklı özelliklere sahip tipte pek çok sıcaklık sensörü bulunmaktadır. Sıcaklık sensörleri, klima sistemleri, bilgisayarlar, otomobiller ve sanayi gibi çeşitliliğe sahip olan uygulamalarda kullanılır.

– İnfraret (IR) Sensör: Diğer bir tabiri ile kızılötesi sensör, yakınlık ve nesne algılama gibi çeşitliliğe sahip olan uygulamalarda kullanılan ışık bazlı sensörler türüdür. Bu sensör tipi genellikle robotlar, cep telefonları, montaj ve otomobillerde yakınlık sensörü olarak kullanılmaktadır.

– Yaklaşım Sensörü: Bu sensör türü, nesnenin kendisine yaklaşmış olduğunu algılayan temassız bir sensör çeşidi olarak varlık göstermektedir. Yaklaşım sensörleri, hall etkisi, ultrasonum, kapasitif, optik (Kızılötesi ya da Lazer vb. ) gibi farklı teknikler kullanılarak uygulanmaktadır. Otomobillerde park sensörü olarak, cep telefonlarında, pencere ve kapı otomasyonlarında, uçak yaklaşım mesafesini ölçmek amacı doğrultusunda ve acil durumlarda uyarı vermek için, makine titreşim denetiminde ve çok çeşitliliğe sahip durumda olan endüstriyel tesiste nesne hazırlamak için kullanılmaktadır.

Editör

İstanbul Sensörler

Istanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar’ın (ISAC) Kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Türkiye’de algılayıcı cihazlar konusunda, profesyonel ekibiyle beraber sektöründeki en önemli firmalardan biri olmayı başarmıştır.

Bir Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir