Istanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar’ın (ISAC) Kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Türkiye’de  algılayıcı cihazlar konusunda, profesyonel ekibiyle beraber  sektöründeki en önemli firmalardan biri olmayı başarmıştır.

İletişim

Şerifali Mah. Emin Sk. No: 51/5 Ümraniye / İSTANBUL

bilgi@isac.com.tr

0216 520 31 50

0216 520 31 80

SENSÖR

Limit Switch Nedir?

Limit switch, bir nesne tarafından kendisine uygulanan fiziksel bir kuvvet tarafından çalıştırılan elektromekanik bir cihazdır. Limit switchler, bir nesnenin varlığını veya yokluğunu algılamak için kullanılır. Bu anahtarlar başlangıçta bir nesnenin hareket sınırını tanımlamak için kullanıldı ve sonuç olarak limit (sınır) switch (anahtar) olarak isimlendirildi.

Limit anahtarları, bir elektrik anahtarına mekanik olarak bağlı bir aktüatörden oluşan elektromekanik cihazlardır. Aktüatöre bir nesne temas ettiğinde, anahtar çalışır ve elektrik bağlantısının kurulmasına veya kesilmesine neden olur. Limit anahtarları birkaç anahtar konfigürasyonunda mevcuttur: Normalde Açık, Normalde Kapalı veya her birinden biri.

İlginizi Çekebilir: Kapasitif Sensör

Artık limit anahtarını çalışırken gördüğünüze göre, muhtemelen onları çalışırken gördüğünüz bazı uygulamaları düşünüyorsunuz.

Örneğin, bir montaj hattındaki bir konteyner tarafından çalıştırılan veya dönen bir makine parçası veya herhangi bir sayıda başka hareketli mekanik nesne tarafından çalıştırılan limit anahtarlarını görebilirsiniz.  Bunun yanında limit switchler, geçen nesneleri saymak veya bir hidrolik silindirin konumunu belirlemek için kullanılabilir.

 Limit Switch Çeşitleri Nelerdir?

 Limit switch çeşitlerine bakıldığında pek çok çeşit ile karşılaşmak mümkündür. Buna göre limit switch çeşitleri şunlardır:

– Silindir Kollu: Makaraya çarpan nesnenin hareket etmesi ile etkinleşmektedir. Burada makaranın pozisyonunu ayarlamak mümkündür.

– Ayarlanabilir Makara Kollu: Bu modelde makara kolunun pozisyonu ayarlanabilmektedir.

– Ayarlanabilir Çubuk Kollu: Kolu çubuk şeklinde olmaktadır. Özellikle düzgün olmayan yüzeyleri algılamada bu model kullanılmaktadır. OFF konumu bulunur. Bu konumu diğer limit switchlere oranla daha hassastır.

– Çatal Kollu Kilit: Kolu 55 derecelik açı ile çalıştığı zaman kendi kendine dönmektedir. Daha sonra ise kol 90 derecelik açı ile konumunu korumaktadır. Pistonlu çalışmada tek bir mandal limit anahtarını çalıştırabilmektedir.

– Pistonlu: Piston hidrolik basınç veya hava silindiri gücü ile çalışmaktadır. Konumları son derece doğru algılayan pistona yanlış bir yük binmemesi için piston mandalın hareketine göre kurulmalıdır.

– Döner Pistonlu: Silindir pistonu mandal, kam, silindir veya yardımcı aktüatör kullanılarak geniş bir aralıkta çalışmaktadır. Döner pistonlunun konum algılama doğruluğu oldukça yüksektir.

– Topuzlu Pistonlu: Pistonun ucu bir sınır olmadan herhangi bir yönde çalıştırılabilen bir çelik bilyeden yapılmıştır. Bilyalı piston montaj tarafı mandalın hareket tarafı ile hizalanmadığı zaman ya da limit anahtarı X ve Y yönlerinde iki mandal ile çalıştırıldığı zaman uygun olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Deplasman Ölçüm Sensörü

– Menteşe Kollu ve Döner Menteşe Kollu: Menteşe kolu, düşür hızlı, düşük torklu kamlarla kullanılmaktadır. Kol, mandala göre çeşitli şekillerde değiştirilebilir.

– Döner Makara Kollu: Döner makaraya çarpan nesnenin hareketi ile etkinleşmektedir. Makara pozisyonu ayarlanabilir bir yapıya sahiptir.

 Limit Switch Kullanım Alanları Nelerdir?

Endüstriyel ortamların yanı sıra pek çok uygulamada limit switch kullanılmaktadır. Buna göre limit switchin kullanıldığı alanlar şunlardır:

– PLC ara yüzü

– Asansörler ve yürüyen merdivenler

– Elektronik teçhizat montajları

– Takım tezgahları

– Kontrol kabinleri

– Plastik enjeksiyon makineleri

– Ahşap makineleri

– Paketleme makineleri ve tekstil makineleri

– Makine parçası üretimi gibi alanlarda limit switch kullanılmaktadır.

Avantajları Nelerdir?

-Az enerji tüketir.

-Birden fazla yükü kontrol edebilir.

-Yüksek akımları anahtarlamak mümkündür.

-Pratik ve uygun bir çözümdür.

-Yüksek hassasiyet ve doğruluk ile tekrarlı ölçüm yapabilir.

Editör

İstanbul Sensörler

Istanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar’ın (ISAC) Kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Türkiye’de algılayıcı cihazlar konusunda, profesyonel ekibiyle beraber sektöründeki en önemli firmalardan biri olmayı başarmıştır.

Bir Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir