IoT ve Akıllı Sensörler Teknolojileri
İnsan müdahalesi olmadan çalışan IoT ve akıllı sensörler, belirli protokoller aracılığı ile iletişim kurarak veri ağı oluşturmaktadır. Gün geçtikçe popülerleşen ve kullanım alanları yaygınlaşan akıllı sensörler, katı ve sıvı nesneleri temassız algılamaktadır. Nesne yakınlığını tespit etmede çok işlevsel olan akıllı sensörler, geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmaktadır.
IoT ve Akıllı Sensörler Uygulama Alanları
Üretim tesislerindeki verimliliğin artırılması, su kontrolü ve ölçümleri, lojistik uygulamaları, hasta takip sistemleri, giyilebilir uygulamalar ve araç takip sistemleri IoT ile sağlanmaktadır. Kanallardaki su basıncı farkı analizi IoT ile gerçekleşmektedir. İlaç ve aşı gibi malzemelerin depolandığı alanların kontrolünü sağlamak için IoT uygulamalarından faydalanılmaktadır.
Üretim sektörünün verimliliği, esnekliği ve üretkenliği, akıllı sensörler ile artırılmaktadır. Mühendislere ve teknisyenlere gerçek zamanlı bilgi veren IoT ve akıllı sensörler girdileri analiz edilebilen verilere dönüştürmektedir. Geleneksel sensörler tarafından alınan bilgiler insanlar tarafından yorumlanırken, akıllı sensörler algoritmalar tarafından yorumlanmaktadır. Akıllı sensör teknolojisi ile çalışmak, çok fazla beceri gerektirmektedir. Akıllı sensörlerden faydalanmak için avantajları iyi bir şekilde anlaşılmaktadır.
IoT ve Akıllı Sensörler Getirdiği Avantajlar
Çok yönlü olan IoT ve akıllı sensörler, maliyetleri düşürmektedir. Yeni çalışan modelleri oluşturduğu gibi iş modellerini de değiştirmektedir. Tüm sektörler için büyük fayda sağlayan IoT ve akıllı sensörler, bazı sektörlerde daha az bilinmektedir. Çalışanları uygun bir şekilde eğiten işletmeler, IoT ve akıllı sensörler ile zaman süreçlerini iyileştirmektedir.
Bakım süresini azaltan IoT ve akıllı sensörler, arızaların da azalmasını sağlamaktadır. IoT ve akıllı sensörler sayesinde birçok iş kolunda yükseliş görülmektedir. Bilinenin aksine işsizliğe sebebiyet vermediği gibi farklı uzmanlıkların ve iş kollarının çıkmasını sağlamaktadır. Kaynağa doğrudan bağlantılı olan IoT ve akıllı sensörler, üreticiye güven vermektedir.
IoT ve Akıllı Sensör Çeşitleri
Akıllı projelerin oluşmasını sağlayan IoT ve akıllı sensörlerin birçok çeşitleri bulunmaktadır. Gelişmiş sensör teknolojisi, her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Sensörler aktif ve pasif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kendi sinyallerini üreten aktif sensörler, sinyalin ortamdaki değişimini kontrol etmektedir. Ortamdan aldığı sinyalleri kontrol eden pasif sensörler, algılama işlemini gerçekleştirmektedir.
İhtiyaca yönelik üretilen IoT ve akıllı sensörler, çeşitli ihtiyaçları karşılamaktadır. Sıcaklık, iletim, direnç ve ısı transferi gibi fiziksel özellikleri ölçmek için ayrı ayrı sensörler kullanılmaktadır. Renk sensörü, dokunma sensörü, nem sensörü, ivme ölçer, sıcaklık sensörü ve yakınlık sensörü en fazla bilinenler arasında yer almaktadır.
IoT ve Akıllı Sensörlerin Sınıflandırılması
IoT ve akıllı sensörler, kullanım amaçlarına göre birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır. Piyasada birçok özelliklerde ve markada IoT ve akıllı sensörler bulunmaktadır. Optik bir görüntü alan ve görüntüleri elektrik sinyaline çeviren görüntü sensörü, iş güvenliği sistemlerinde kullanılmaktadır. Çeşitli işlemleri ölçmek için esnek bir şekilde kullanılan IoT ve akıllı sensörler, düşük hata payı ile çalışmaktadır.
Tarım sahalarından akıllı evlere, turizm dünyasından karanlık fabrikalara kadar çok geniş skalada IoT ve akıllı sensörler kullanılmaktadır. Kullanım alanı ve popülaritesi artan IoT ve akıllı sensörler, birçok endüstride cihazların birbirine bağlanmasını sağlamaktadır. IoT’in küçük bir bölümünü temsil eden akıllı sensörler, veri dağıtımını çok kolay bir şekilde gerçekleştirmektedir. Birçok yeni uygulama için akıllı sensörler büyük rol oynamaktadır.