Fotoelektrik Sensör Nedir?
Fotoelektrik sensör, kızılötesi ışık demetlerini yaymaya yarayan ışın kaynağı ile görülmekte olan sensörlerdir. Yansımalı ve karşılıklı olan sensör olmak üzere ikiye ayrılır. Yansımalı sensörlerde sensör, cisimlerden yansıyan ışın demetini algılamaktadır. Karşılıklı tip fotoelektrik sensörler ise sensörden gönderilen ışığın tekrar geriye fotoelektrik sensöre gelmesiyle cismin çıkarmış olduğu ışığın derecesindeki değişiklik ölçülmektedir.
Ayrıca karşılıklı tip fotoelektrik sensörlerde emitter yani verici ile ışığı alan alıcı (receiver) birbirlerinden bağımsız olmaktadır.
Fotoelektrik sensörlerin bir takım özellikleri ve aynı zamanda birçok da avantajları vardır. Bunlar;
-Fotoelektrik sensörlerin temassız ve yüksek mesafeli algılama özelliği bulunmaktadır.
-Yansımalı fotoelektrik sensörlerde cisimden yansıyan ışın demeti 2 metreye kadar uzanabilir.
-Karşılıklı tip fotoelektrik sensörlerde cisimden yansıyan ışın demeti ise 40 metreye kadar uzanabilir.
-Fotoelektrik sensörlerin reflektörlere ait olan modelde ise bu uzunluk 50 metreye kadar uzanabilmektedir.
-Fotoelektrik sensörlerin 20 mikro saniyede hızlı cevap verme özelliği bulunur.
-Bu sensörler renk algılaması ve ayrımını kolaylıkla yapabilmektedir.
-Bu sistem ile küçücük cisimler dahi algılamak mümkün olabilmekle birlikte hassasiyeti ve duyarlılığı algıma özelliğiyle de ön plana çıkmaktadır.
Fotoelektrik Sensörün Avantajları Nelerdir?
Fotoelektirk sensörler çeşitli özellikleri ve güçleriyle tam bir uzman olmakla beraber birtakım faydaları bulunmaktadır. Bunlar;
– Parçaları tespit edebilir ve sayabilir.
– Herhangi bir cismin rengini, şeklini, kalınlığını ve mesafesini kontrol eder.
– İstif yüksekliğini izleyebilir.
– Camdan algılama yapabilir.
– Küçücük parçaları bile hizalayabilir.
– Tespit işaretleri yapabilir.
– Dolum seviyesi tespiti yapabilir.
Fotoelektrik Sensörlerde Yayınım Yöntemleri Nelerdir?
Fotoelektrik sensörlerde iki şekilde yayınım yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi darbe yayınımıdır. Darbe yayınımı, fotoelektrik sensörlerde bu yayınım uygulanmak birlikte ışın kaynağı olarak daha çok lazer ve led kullanılır. Darbe yayınımı sisteminde darbe yayınımı aralıklı olarak kuvvetli bir şekilde ışın demeti oluşturarak uzun mesafelerden algılama sağlar. Aynı zamanda bu sistemle birlikte etrafta bulunan ışın demetlerinden etkilenmeden algılama yapmış olur. Fotoelektrik sensörlerin yayınım metotlarından biri de sürekli yayınım sistemidir. Sürekli yayınım sisteminde fotoelektrik sensör devamlı olarak ışın yayınımı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra belli bir derecede de ışın yayımı sağlamaktadır. Bu sistemde darbe yayınımı gibi uzaktan algılama sağlanamamaktadır. Bu durumun aksine sürekli yayınım sistemi darbe yayınımı sistemine göre cevap verme hızı daha yüksek olmaktadır.