Robotik dünyada, makinelerin uygun bir işlem gerçekleştirebilmeleri için sensörlere ihtiyaçları vardır. Robotların adaptasyonunu artırmak için farklı sensörler bir araya getirilebilir. Corobotlarda entegre edilmiş olan kuvvet-tork sensörleri ve kameralar sayesinde operasyonların daha iyi bir perspektife sahip olunması ve aynı zamanda daha güvenli bir çalışma alanı sağlanması mümkün olmuştur. Bu durum, robotik hücreye entegre edilebilecek farklı sensörlerin sayısını artırmak için iyi bir fikir olduğunu düşündürmektedir.
2D Görüş
2D görüş, hareketin tespit edilmesinden konveyör üzerinde bir parçanın yerinin belirlenmesine kadar birçok farklı işlemi gerçekleştirebilen bir video kameradır. 2D görüş, uzun bir süredir robotlarla entegre bir şekilde çalışmaktador. Birçok akıllı kamera, parçaları tespit edebilir ve robot için parça pozisyonunu koordine ederek aldığı bilgilere göre hareketlerini uyarlayabilir.
3D Görüş
3D görüş, 2D görüşe kıyasla çok daha yeni bir fenomendir. Üç boyutlu bir görüş sistemi, farklı açılarda 2 kameraya veya lazer tarayıcılara sahip olmalıdır. Bu şekilde, nesnenin üçüncü boyutu algılanabilir. Yine birçok uygulama 3D görüş kullanmaktadır. Örneğin, bir kutuda bulunan nesneleri algılamak ve parçayı 3D olarak yeniden oluşturmak, analiz etmek ve en iyi şekilde seçmek için 3D görüş kullanılabilir.
Kuvvet-Tork Sensörü
Görüş robotun gözlerini verirken, kuvvet-tork sensörleri robotun dokunma hissiyatını verir. Burada robot, kuvvet-tork sensörü kullanarak kolunun sonunda uyguladığı kuvveti bilmek için kullanır. Genellikle FT sensörü, robot ve araç arasına yerleştirilir. Bu şekilde, araç üzerine uygulanan tüm kuvvetler izlenir. Montaj, el kılavuzluğu, eğitim ve kuvvet sınırlama gibi uygulamalar bu cihazla gerçekleştirilebilir. Örneğin, robotun bir şeyle veya biriyle çarpışıp çarpmadığını bilmek isterseniz? Sonraki sensör türü tüm bu sorulara cevap veriyor.
Çarpışma Algılama Sensörü
Bu tür bir sensör farklı şekillerde olabilir. Bu sensörlerin ana uygulamaları, insan çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktır, bu nedenle corobotların bunları kullanması olasıdır. Bazı sensörler, yumuşak bir yüzeyde basınç algılandığında, robotun hareketlerini sınırlamak veya durdurmak için bir sinyal gönderen bir tür dokunsal tanıma sistemleri olabilir. Bu tür bir sensörü doğrudan robota entegre edilmiş olarak da görebilirsiniz. Bazı şirketler ivmelerölçerler kullanırken bazıları ise akım geri beslemesi kullanır. Her iki durumda da robot tarafından anormal bir kuvvet algılandığında acil durdurma yapılır. Bu daha güvenli bir ortam sağlar. Ancak, robot durmadan önce hala onun tarafından itilebilirsiniz, değil mi? En güvenli ortam çarpışma riski olmayan bir ortamdır.
Güvenlik Sensörleri
Endüstriyel robotların işbirlikçi modda kullanılmaya başlamasıyla birlikte, endüstri, çalışanlarını korumak için bir yol bulmak zorunda kaldı. Bu sensörler gerçekten birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Kameralardan lazerlere kadar, bir güvenlik sensörü robota etrafında bir varlık olduğunu bildirmek için tasarlanmıştır. Bazı güvenlik sistemleri, işçi belirli bir alan veya uzay içinde olduğunda robotun hızını yavaşlatmayı ve işçi çok yaklaştığında durmasını sağlayacak şekilde yapılandırılmıştır. Bir garaj kapısındaki lazer ışını basit bir güvenlik sensörü örneğidir. Lazer bir engel algılarsa, kapı hemen durur ve geriye doğru gider. Bu, robotik endüstrisindeki güvenlik sensörlerinin nasıl olduğuyla iyi bir karşılaştırma olabilir.
Parça Algılama Sensörleri
Parçaları almanızı gerektiren uygulamalarda, kavramanın bir parçada olup olmadığından veya sadece kaçırıldığından emin olmanız muhtemelen mümkün olmaz (henüz bir görüş sisteminiz yoksa!). İşte bir parça algılama uygulaması, kavrama işleminde bir parçanın kaçırılması durumunda bir hata tespit eder ve işlemi tekrarlayarak parçanın iyi bir şekilde kavrandığından emin olur.
Diğer Sensörler
Elbette, robotik hücrenize takılabilen ve uygulamanıza özgü olan birçok farklı sensör vardır. Birçok sensör, kaynak operasyonlarında dikiş takibini yapabilen özel bir sensörün gerektiği iyi bir örnektir. Dokunsal sensörler de bu günlerde daha popüler hale gelmektedir. Bu tür bir sensör, çoğunlukla bir kavramaya takılır ve içinde ne olduğunu algılar ve hisseder. Sensörler genellikle kuvvetleri algılayabilir ve kuvvet dağılımıyla bir vektör dizisi çizebilir. Bu, bir nesnenin tam konumunu gösterir ve son etkileyici kuvvetin konumunu ve kavrama kuvvetini kontrol etmenize olanak tanır. Bazı dokunsal sensörler ayrıca ısı değişikliğini algılayabilir.
Son olarak, sensörler yazılım zekasını kullanmanın temel bileşenleridir. Bu tür sensörler olmadan, gelişmiş operasyonlar mümkün olmazdı. Sensörler, operasyona birçok karmaşıklık getirse de, işlem sırasında iyi bir kontrol sağlarlar.