Istanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar’ın (ISAC) Kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Türkiye’de  algılayıcı cihazlar konusunda, profesyonel ekibiyle beraber  sektöründeki en önemli firmalardan biri olmayı başarmıştır.

İletişim

Şerifali Mah. Emin Sk. No: 51/5 Ümraniye / İSTANBUL

bilgi@isac.com.tr

0216 520 31 50

0216 520 31 80

SENSÖR

Endüstriyel Mesafe Sensörü

Bir nesnenin bir diğer nesneye mesafesini ortaya çıkarma ve tespit etmek için pek çok farklı yöntem uygulanmaktadır. Her bir yöntem farklı temel donanım yelpazesiyle ayrılmaktadır. Mesafe sensörü lazer, IR üçgenleme, ulstrasonik, LED gibi geniş teknolojiler kullanmaktadır. Sensör seçiminde genel olarak uygulamaya bakılır. Sensör çözünürlük, frekans, görüş alanı, iletim ve alım süreleri, sabit işlem maliyetleri ve kurulumu içeren farklı özellikleri sunmaktadır. Genellikle küçük ölçekli çalışmalarda kullanılan mesafe sensörleri milimetrik oranlarda doğru ölçüm yapması sebebiyle endüstriyel alanlarda çok sık tercih edilmektedir.

Endüstriyel Mesafe Ölçüm Sensörü Nasıl Çalışır?

Bu sensörler ultrasonik dalgaların çıkış biriminden gönderilmesinden sonra hedefe çarpması sonucunda sinyal vasıtası ile geri döner ve ölçümler yapar. Teknolojideki bu gelişmeler ile ultrasonik dalga, lazer ve LED gibi farklı türleri de bulunmaktadır. Mesafe ölçüm sensörleri yaptıkları iş doğrultusunda yakınlık ölçüm sensörleri ile çok sık karıştırılmaktadır. Fakat her ne kadar çalışma prensipleri benzese de işlevleri farklı olmaktadır.

Mesafe ölçüm sensörleri mesafenin ölçümünü en ince ayrıntısına kadar yapmaktadır. Bu hesaplama çıkış biriminden gönderilen lazer veya ultrasonik dalgaların defe çarpması ile geri dönmesindeki zaman ve geri dönüşünde sinyal yoğunluğunu hesaplayarak gerçekleştirmektedir. Mesafe ölçüm sensörlerinin  önemli özelliklerinden birisi de hassas ölçüm yapmalarıdır. Bu özelliği nedeniyle mimari, inşaat ve endüstriyel alanlarda çok sık tercih edilmektedir.

Mesafe Sensörleri Hangi Alanlarda Uygulanır?

Mesafe sensörleri milimetrik oranda doğru ölçümler yapması nedeniyle endüstriyel alanlarda çok sık tercih edilir. Ayrıca bu sensörler pick and place uygulamalarında robot gripper üzerine yerleştirme ve ölçmek için de kullanılmaktadır. Mesafe sensörlerinin kullanıldığı alanlar şunlardır:

– Bobin çaplarının ölçümünde kullanılır.

– paketleme uygulamalarında kullanılır.

– İstif yüksekliklerinin gözlemlenmesi için kullanılır.

– Bileşenleri ve parçaları ayırma işlemlerinde kullanılır.

– Taşıma ve paketleme sektöründe yükseklik ölçümlerinde kullanılmaktadır.

Endüstriyel Mesafe Ölçüm Sensörü
Endüstriyel Mesafe Ölçüm Sensörü

Mesafe Sensörlerinin Türleri Nelerdir?

Mesafe sensörleri kullanıldıkları alanlara göre farklı türlere ayrılmaktadır. Mesafe sensörlerinin türleri şunlardır:

 – Optik mesafe sensörleri: Diyot veya lazerden çıkan ışık iletiminde azalmaları ve değişiklikleri algılamaktadır. Özellikle hassas mesafe ölçümlerinde kullanılmaktadır.

 – Akustik Mesafe Sensörleri: En önemli mesafe sensör türlerinden birisidir. Havada sonar prensibi ile çalışmaktadır. Özellikle proses, köpük ve türbilans malzemelerinin konsantrasyonunda yaşanan değişimlerde kullanılmaktadır.

 – Endüktif Mesafe Sensörleri: Osilatör ve bobin ile radyo frekansı alanı oluşturan temassız cihazlar olarak bilinmektedir. Kısa metal hedef hareketlerini içeren uygulamalarda analog sensörler en idealidir.

 – Kapasitif Mesafe Sensörleri: Kapasitans adı verilen elektriksel özellikte değişiklik ölçümü ile çalışan temassız sensörler olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Ultrasonik Sensör

Mesafe Sensörü Nasıl Seçilir?

Uygulanacak alanlarda bir sensör seçmek istenildiği zaman pek çok çeşit karşımıza çıkmaktadır. Mesafe sensöründe genel olarak Ledler, LIDAR, ultrasonik ve VCSEL gibi türler kullanılır. Her seçeneğin farklı özellikleri ve avantajları bulunmaktadır. Bu nedenle hangisinin daha uygun olduğunu bilmek için bilgi almak önem taşımaktadır. Bu sensörler düşük maliyetli, kolay kurulum, doğru ve otomasyonda temassız mesafe ölçüm özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.

Editör

İstanbul Sensörler

Istanbul Sensörler Algılayıcı Cihazlar’ın (ISAC) Kuruluşu 2009 yılına dayanmaktadır. Türkiye’de algılayıcı cihazlar konusunda, profesyonel ekibiyle beraber sektöründeki en önemli firmalardan biri olmayı başarmıştır.

Bir Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir