Günümüzde endüstriyel alanda pek çok gelişme yaşanmaktadır. Bunlardan birisi de endüktif sensörlerdir. Diğer adı ile Proximity sensörü olan endüktif sensörü metal nesnelerde temassız tespiti için kullanılmaktadır.
Endüktif Sensör Nedir?
Günümüzde en çok sorulan sorulardan birisi de endüktif sensör nedir? sorusu olmaktadır. Kendilerine yaklaşan metal cisimleri belirli bir mesafede algılayan sensörlere endüktif sensör adı verilmektedir. Endüktif sensörlerin kendi algılama mesafeleri bulunmaktadır. Bu mesafelerde bir manyetik alan oluşturmaktadır. Algılama mesafelerine yaklaşan bir metal cisim bu manyetik alanı etkilemektedir. Oluşan bu etkileşim de sensörün çıkış noktasını değiştirmektedir. Bu sayede sensörün algılama mesafesine giren metal algılanır.
Endüktif sensörler Faraday Yasası temeli ile çalışmaktadır. Bir tel bobinindeki manyetik akıdaki değişiklik yakınında bulunan bir bobinde gerileme neden olacaktır. Bu durum Faraday Yasasını belirtmektedir. Sensörün kendisi osilatör devresi ve elektromanyetik bir alanın yayıldığı yakında bulunan bir metal nesnede girdap akımlarını indüklediği bobin içermektedir. Girdap akımları amplifikatörlerden salınımların azalmasına yardımcı olmaktadır. Salınımda oluşan bu azalma metalik bir nesnenin varlığını göstermektedir.

Endüktif Sensör Avantajları Nelerdir?
Endüktif sensörler yalnızca metal hedefleri algılamaktadır. Ahşap, plastik, seramik ve kağıt gibi hedefleri tespit edememektedir. Fotoelektronik sensörlerin aksine endüktif bir yakınlık sensörünün optik lastik vasıtası ile metal bir nesnenin algılanmasını sağlar. Endüktif sensörler sahip oldukları özellikleri bakımından pek çok avantaj içermektedir. Bu avantajlar şunlardır:
– Limit anahtarından farklı olarak bir mekanik temas olmadan nesne algılar. Bu sayede algılama nesnenin ya da sensörün temastan dolayı zarar görme olasılığı bulunmamaktadır.
– Zorlu ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir. Su ile temas edilebileceği olumsuz durumlarda bile güvenli algılama sağlar.
– Sensörlerin çoğu IP67 korumasına ve yağa dayanıklıdır.
– Yüksek tekrarlanabilme sayesinde hassas nesne konumlandırma için uygun olmaktadır.
– Hızı hareket eden nesnelerde de kararlı algılama mümkündür.
– Temassız çıkışı sayesinde uzun ömürlüdür.

Endüktif Sensörlerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Endüktif sensörler genellikle endüstriyel alanlarda tercih edilmektedir. CNC kontrollü takım tezgahları, robotik uygulamalar, enjeksiyon ve ekstrüzyon makineleri, hidrolik presler, ambalaj makineleri, otomat tezgahları, sac kesme makineleri endüktif sensörlerin uygulama alanları içerisinde yer almaktadır. Yine makina otomasyon ve fabrika otomasyon uygulamalarında tercih edilir.
Ayrıca Switch ve limit switchlerin yerine bu sensörler de kullanılmaktadır. Doğru uygulamalar ve uygun koşullarda kullanıldığı zaman endüktif sensörlerin kontakları elektronik olduğu için yüksek voltaj, kısa devre ve darbeye maruz kalmadığı sürece sorunsuz çalışmaktadır.

Endüktif Sensörlerin Özellikleri Nelerdir?
Endüktif sensörler silindirik ve kare olarak üretilmektedir. Bu sensörler 1 milimetreden 50 milimetreye kadar algılama yapabilmektedir. Standart uygulamalarda kullanılan modeller kübik ve silindirik olmasına rağmen özel uygulamalarda özel ebatlarda olabilmektedir. Silindirik sensörler çıkık kafa ya da düz kafa olarak isimlendirilmektedir. M5, M8, M12, M18 ve M30 çapları bulunmaktadır. Sensörün çapı büyüdükçe mesafedeki algılaması da o oranda artmaktadır.
Bazı alanlar sınırlı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise küçük boyutlu sensörler kullanılmaktadır. Eğer uzak mesafeden algılama istenir ise çapları büyük olan sensörler tercih edilmektedir. M5 endüktif sensör 1 ile 2 milimetreye kadar algılama yapmaktadır. M30 endüktif sensörler ise 15 ile 20 milimetre mesafede algılama yapabilmektedir.